noiembrie 24, 2013

Francois Villon în traducerea lui Romulus Vulpescu, la Gaudeamus - Agentia de carte

Francois Villon în traducerea lui Romulus Vulpescu, la Gaudeamus - Agentia de carte

Antologia ”Sărutul iubirii”, o provocare pentru artiștii ilustratori de carte - Agentia de carte

Antologia ”Sărutul iubirii”, o provocare pentru artiștii ilustratori de carte - Agentia de carte

Antologia ”Sărutul iubirii”, o provocare pentru artiștii ilustratori de carte

Nov 6th, 2013 | By admin | Category: Agenda de carte
Poeta Elisabeta Gîlcescu, cea care a pus bazele grupului literar “Arta conversației”, lansează o provocare artiștilor vizuali din România. Aceștia sunt invitați să participe activ la realizarea antologiei ”Sărutul iubirii”, carte care va apărea anul viitor la editura târgujiană Măiastra. Artiștii ilustratori sunt așteptați să propună variante de copertă pentru acest volum. Antologia se află la ediția a treia și va conține poeme realizate de membri ai grupului literar “Arta conversației”, poeți consacrați și poeți debutanți. Termenul limită de trimitere a propunerilor vizuale este 31 ianuarie 2014.
Potrivit Elisabetei Gîlcescu, editorul antologiei ”Sărutul iubirii”, această a treia ediție este una specială. ”Suntem la ediția a III-a și îi alegem pe cei mai buni. Mergem spre valoarea valorilor. Doamna Ileana Vulpescu a fost de acord să selecteze poeziile lui Romulus Vulpescu, acestea fiind cele care vor deschide antologia. De asemenea, vreau ca acest volum să mai conțină poemele a șapte poeți consacrați și trei debutanți.
Totul a fost realizat în regim de voluntariat. Le ofer artiștilor vizuali posibilitatea de a fi prezenți într-o carte de colecție. În fiecare an sunt aleși alți și alți creatori să facă parte din acest proiect.”, a declarat Elisabeta Gîlcescu.
Antologia va fi lansată la Biblioteca Națională a României din București, în data de 23 mai 2014, în cadrul unui eveniment aniversar „Ileana Vulpescu”.
Propunerile pentru copertă vor fi trimise la adresa de email egilcescu@yahoo.com. De asemenea, mai multe detalii despre proiect pot fi solicitate printr-un e-mail la aceeași adresă.
vizualizari: 166

noiembrie 16, 2013

FIRENZE – CASA DANTE


     Timpul se oprește în loc și sufletul lumii spirituale apare în toată vigoarea lui, când te afli în fața casei în care a locuit Dante Alighieri.
     E o construcție cu ziduri groase, din piatră pe care, atingându-le, înțelegi că cea mai simplă lege a existenței este să ai o locuință rezistentă. În interiorul ei, te afli în fața comorilor, nesfârșite manuscrise ce relevă cuceriri ale minții și sensibilității umane. Dar cel mai mult te simți atras de bisericuța în care Dante a cunoscut-o pe Beatrice. Am fost uimită să o descopăr la câțiva pași de casa lui Dante, pe o străduță îngustă, unde construcțiile au aerul unei cetăți de apărare. Când pășești în interiorul ei, lumea se schimbă; aerul hieratic, lumina obscură și solemnă, coloanele zvelte nu-ți par lucruri indiferente. Te simți de parcă doar acestea ridică spre cer imnurile Timpului.

    
   Un trandafir alb, proaspăt cules, este așezat pe cripta mormântului Beatricei. Pare singurul ochi de lumină, singurul semn al vieții actuale. Câteva minute mai târziu, descoperi aproape un coș plin cu scrisori, răvașe, biletele scrise în toate limbile pământului, de cei care jinduiesc la revelația unei iubiri, asemenea lui Dante. Te bucuri să descoperi acest semn al prezentului în biserica încremenită în timp, care astăzi are nevoie de ajutorul financiar al oamenilor, spre a fi restaurată. O placă modestă, situată în mijlocul încăperii, solicită acest ajutor într-un limbaj simplu, demn și discret.
     Mă gândesc că tinerii care intră aici înțeleg că lumea nu e doar o goană după senzații tari, ci un spațiu moral, cu sensuri mult mai profunde. Fiind singurul tău ghid, în biserica-muzeu, ai capacitatea de a fi inadecvat, confuz, indecis, timid, cu privire la istoria de dragoste prin revelație sau de a trăi o bucurie în stare pură, în fața unui conținut sufletesc de excepție.
     Rămâi acolo, suspendat în timp, privind pereții, inscripțiile, atras de întreaga atmosferă și crezi, fără să vrei, că nu cunoști un alt loc pe harta lumii, în care prezența ta să fie capabilă să schimbe destinul cuiva. Aici se poate întâmpla ca totul să devină căldură, zâmbet și fericire, fiindcă un sentiment destinat pieirii rămâne etern.

     
     La ieșirea din biserică, am refăcut traseul 
și nu mi-a părut rău: cineva, între timp, așezase un lanț de flori galbene, sub portretul sculptat al lui Dante. 
    Gestul simbolic mi-a umplut inima de bucurie. În ierarhia sensibilității, cineva mă depășise cu superioritate. Minunat sentiment!!!

Stella Anghel



noiembrie 11, 2013

Antologia „Sărutul iubirii“, o provocare pentru artiștii ilustratori de carte



Sărutul iubirii – antologie
colecția poezia iubirii
 a III-a ediție 2014
Editura Măiastra Târgu-Jiu
Lansarea – 23 mai 2014
Biblioteca Națională a României
Eveniment aniversar Ileana Vulpescu

Am găsit ceva tainic, ceva luminos și drept, ceva din neastâmpărul bucuriei și cumințenia unui gând; ceva din zâmbetul blajin și simplitatea unui gest; și toate veneau din sufletul nealterat, doar când simpla lor grăire era ca un cânt, iar faptele, mereu învăluite în muzici celeste... Și atunci, în logica amurgului, un alt izvor de tăcere, de infinit, de sărut – privilegiile celor înțelepțiți, celor ce scriu cu ochii, cu gândul, cu trăirea, adăpostind sufletele ce vor înmuguri curând... Iar înflorirea lor va fi într-o contemplare a timpului, indiferent de ce întorsătură iau lucrurile; ceea ce facem acum, aici, are sens și sentimente. De aceea, suntem dispuși să așteptăm, să înfruntăm timpul și câte vor veni peste noi. Elisabeta Gîlcescu

Antologia „Sărutul iubirii“, o provocare pentru artiștii ilustratori de carte

           Elisabeta Gîlcescu, cea care a pus bazele grupului literar ”Arta conversației”, lansează o provocare artiștilor vizuali din România. Aceștia sunt invitați să participe activ la realizarea antologiei ”Sărutul iubirii”, carte care va apărea anul viitor la editura târgujiană Măiastra. Artiștii ilustratori sunt așteptați să propună variante de copertă pentru acest volum. Antologia se află la ediția a treia și va conține poeme realizate de membrii ”Artei conversației”, poeți consacrați și poeți debutanți. Termenul limită de trimitere a propunerilor vizuale este 31 ianuarie 2014.
Potrivit Elisabetei Gîlcescu, editorul antologiei ”Sărutul iubirii”, această a treia ediție este una specială. Promovăm cele mai valoroase creații. Suntem în plin proces de preselecție, în care autorii vor prezenta creațiile personale, privind viziunea sărutului în diferite ipostaze (15 poezii, din care se vor selecta, cel mult 10), iar în 9 februarie 2014, vom cunoaște lista finală cu autorii selectați pentru acest proiect antologic. 
Există un calendar al postărilor, o echipă de profesori coordonatori care supraveghează textul poetic, decide unele modificări de formă și conținut, redactarea din punct de vedere gramatical și stilistic. Se lucrează pe echipe. 
Dacă debutanții sunt susținuți de Ștefan Alexandru Ciobanu, și va paria pe poezia lor, autorii avansați vor fi susținuți de scriitori și poeți care și-au câștigat valoarea literară pe plan național: Stella Anghel, Antuza-Mariaana Antoce, Constantin Nițu, Raul Constantinescu.

Calendarul postărilor:
Primul grup de 5 poezii – 30 noiembrie 2013
Al doilea grup de 5 poezii – 31 decembrie 2013
Al treilea grup de 5 poezii – 31 ianuarie 2014

Rezultatele finale vor fi prezentate pe 9 februarie 2014.
Această ediție, vă spuneam la început, este una specială. Deschidem  paginile antologiei cu marele poet, prozator şi dramaturg, neîntrecutul traducător din Villon şi Rabelais, din Jarry şi Charles d'Orléans, din Poeţii Pleiadei, excelentul editor al propriilor cărţi, dar şi ale altora, cel care avea un uimitor simţ al limbii şi o pasiune pentru cercetarea cuvintelor până la originea cea mai îndepărtată a acestora – Romulus Vulpescu. Alături, vor fi prieteni de ieri (Ion Barbu, Matei Caragiale, Stefan Augustin Doinas,  George Bacovia, Ioan Alexandru, Lucian Blaga, Marin Sorescu...), de azi (Spiridon Popescu, Adrian Frățilă...), dar și cei din grupul Arta conversației, poeți avansați, poeți debutanți.
Doamna Ileana Vulpescu a fost de acord să selectez din colecția Romulus Vulpescu poezii despre iubire.
Tot proiectul se desfășoară în regim de voluntariatat, la fel și prestația artiștilor vizuali, oferindu-le posibilitatea de a fi prezenți într-o carte de colecție. În fiecare an, sunt aleși alți și alți creatori să facă parte din acest proiect”, a declarat Elisabeta Gîlcescu.
Antologia va fi lansată la Biblioteca Națională a României din București, în data de 23 mai 2014, în cadrul unui Eveniment aniversar Ileana Vulpescu. Propunerile pentru copertă vor fi trimise la adresa de email egilcescu@yahoo.com. De asemenea, mai multe detalii despre proiect pot fi solicitate printr-un email la aceeași adresă.

Vă aștept